English French German Macedonian

Креативни летни работилници

PDFПечатиЕ-пошта

На 15.06.2021 година во НУУБ „Св. Климент Охридски“-Битола се одржа креативна работилница за најмалите. Групата беше составена од мајки и нивните мали дечиња на возраст од 2 до 3 години. На наше огромно задоволство, овие дечиња имаа можност да ја слушнат прекрасната приказна „Ајде да одиме на работа“, овој пат прочитана од стана на нашиот библиотекар.

Во вториот дел, дечиња ни покажаa како се држи боичка, каква боја одбираат и што тие знаат да нацртаат.

Во една прекрасна атмосфера, со многу искрени насмевки, помина оваа работилница. Затоа, сакаме да изразиме огромна благодарност до мајките и нивните деца, кои зедоа учество во оваа работилница и да ги поттикнеме и тие сами да продолжат да им читаат секој ден.

При одржување на работилницата беа запазени сите мерки за заштита од Ковид-19.
 

Доделување на наградите за проектот Читаме гласно, бидејќи читањето е забава! Reading should be fun!

PDFПечатиЕ-пошта

На 28.05.2021 година, во НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола се одржа доделување на благодарници на сите учесници во работилниците „Читаме гласно, бидејќи читањето е забава!“ на англиски јазик. Благодарници на децата им додели директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“-Битола, м-р Бојан Стефановски. Посебни благодарници добија наставничката по англиски јазик Џенет Тасковска за остварената соработка во овој проект и директорката на О.О.У.„ Елпида Караманди“- Битола, Татјана Дамчевска за прекрасната соработка. При доделувањето на благодарниците беа запазени сите протоколи.

Покрај благодарници, директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола, м-р Бојан Стефановски ги награди овие ученици за нивниот труд со едногодишна бесплатна членарина во нашата библиотека.
Наградени ученици се:
Ноела Нечкоска
Лана Ефтимовска
Димитар Договски
Мила Илијевска
Миа Поповска
Меланија Паневска
Кире Стојановски
Матеа Чупона
Уна Цветанов
Ана Торнеска
Филип Митковски
Сара Кочовска
Сара Самарџиска
Мартин Басаровски
Петар Јошевски
Петар Христовски
Ева Талевска
Ева Панџовска
Михаела Вуликиќ
Ева Ангелеска
Ксенија Колевска
Стефан Стојаноски
Лазар Ѓоршевски
Виктор Јошевски
Димитри Гиовис
Викторија Лазаревиќ
Координатор на работилниците
М-р Гордана Ѓоргиевска-Неделковски
библиотекар
   

Читањето треба да биде забава!

PDFПечатиЕ-пошта

На 28.05.2021 година, НУУБ „Св. Климент Охридски“- Битола во соработка со наставничката по македонски јазик Сузана Петковски од О.О.У.„ Елпида Караманди“- Битола ја одржа втората онлајн работилница, како дел од проектот „Читањето треба да биде забава!“ на македонски јазик. На оваа работилница учествуваа ученици од 7 одделение кои ни се претставија со своите творби.

Мечкаров Адријан својата творба покрај на македонски ни ја прочита и на влашки јазик. Останатите ученици ги прочитаа своите творби на македонски јазик. Дел од овие творби се наградени повеќе пати на разни конкурси.

За неизмерниот труд кон пишаниот збор сакаме да изразиме огромна благодарност до менторот Сузана Петковски и до учениците кои навистина ги имаат отворено своите детски срца во секој напишан збор: Илијевска Нектарија, Мечкаров Адријан, Станковски Филип, Поповска Јана, Генчев Давид, Ковачки Антонио, Петровски Давид, Петровски Филип, Петровски Марко и Цаковски Михаил.

Координатор на проектот

М-р Гордана Ѓоргиевска-Неделковски

библиотекар

   
Сподели на Facebook

Се што даваме
Кери Лонсдејл

Преполн тензија,
мистерија и романса,
последниот роман од
трилогијата на Кери
Лонсдејл, „Сè што
даваме“, носи моќна
завршница на возбуд-
ливиот серијал за
љубовта, лагите и
тајните што ги чуваат
семејствата.
Прочитај повеќе...


Се што оставаме
Кери Лонсдејл

Два месеца пред
неговата венчавка,
финансискиот
раководител Џејмс
Донато го следи
неговиот брат Фил кој
е вмешан во матни
зделки, во Мексико,
каде што исчезнува во
морето и го прогласу-
ваат за мртов.
Прочитај повеќе...


П.С. Ми се допаѓаш
Кејси Вест

Додека скита со мислите
на часот по хемија, Лили
ќе начкрапа неколку
стихови од нејзината
омилена песна на
клупата. Следниот ден
открива дека некој ги
продолжил стиховите
на клупата и допишал
порака за неа.
Интригантно!
Прочитај повеќе...


Американска прашина
Џенин Каминс

Лидија Перез живее во
мексиканскиот град
Акапулко, со синот Лука
и сопругот кој е новинар.
Иако знае дека никогаш
нема да се продадат,
Лидија во книжарницата
што ја води чува некои
од своите омилени книги.
Еден ден, во продавни-
цата влегува маж и меѓу
другите купува и две од
тие нејзините книги.
Прочитај повеќе...


Единственото сеќавање
на Флора Бенкс -
Емили Бар

Флора Бенкс има
седумнаесет години и
има амнезија. Сè што
ѝ се случува, многу
брзо го заборава.
Постојано се обидува
да се сети на минатото
Живее сега и тука. Но,
една вечер ќе го бакне
Дрејк и сè ќе промени
Се сеќава на тој бакнеж
Прочитај повеќе...


Младиот Кастро
Џонатан М. Хансен

Оваа книга претставува
интимен ревизионистички
портрет на раните
години на Фидел Кастро
и покажува како еден
млад Кубанец ја водел
својата земја во
револуција и го
преобликувал светот.
Прочитај повеќе..


Случајот Чернобог
Катерина Шошко

На почетокот на
1980-тите младите
психијатри Јан Леви и
Татјана Фауст добиваат
задача да напишат теза
за феноменот Елеонора
Чернобог, случај што со
децении неуспешно се
провлекувал по
психијатриски установи
Прочитај повеќе..


Kuća Goldenovih
Salman Ruždi

Teško mogu da zadržim
onu veru u dobro, kojoj
sam posvetio svoj život, a
da ne osetim vrelinu očaja
Čini mi se da plamen
proždire čitav svet koji
sam poznavao, da sve za
šta sam u životu mario i za
šta sam se borio, sve što
sam bio odgajen da
branim i volim, nestaje u
narandžastom ognju.
Прочитај повеќе..


Kameni splav
Saramago

Mada deluje apsurdno
počeli smo da verujemo
kako postoji određena
veza između onog što nam
se dogodilo iodvajanja
Španije i Portugalije od
Evrope, mora da ste čuli
za to. Čula sam, ali u ovim
krajevima nismo ništa
primetili, ako pređemo
preko ovih planina i
spustimo se do obale
more je uvek isto.
Прочитај повеќе..


Bosonoga kraljica
Ildefonso Falkones

Dirljiva priča o prijateljstvu
strasti i osveti koja spaja
dva ženska glasa u
potresnoj pesmi za
slobodu u Španiji XVIII
veka. „Pevaj dok u ustima
ne osetiš ukus krvi...“ U
januaru 1748. godine
jedna crnkinja luta
ulicama Sevilje.
Прочитај повеќе..