English French German Macedonian

Скршени животи

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Халид Зија Ушаклигил се смета за основоположник на турската книжевност. Тој во своето творештво се соочил со голема цензура, поради што неколку негови дела никогаш не биле објавени. Истата судбина го чекала и делото Скршени животи, но сепак по дваесет години романот Скршени животи ја видел дневната светлина, а турската литература не остана без еден од своите најскапоцени романи.

Спојувајќи ги елементите на љубов и чувствителност, кои произлегуваат од романтизмот, и набљудувањата поттикнати од реализмот, Халид Зија во своите дела, со преголема емоционалност, ги објаснува повлечените типови на луѓе користејќи балансирани реалистични фикции. Овој писател, кој, Скршени животи го гледа како многу поуспешно дело од претходнообјавените Сино и црно и Забранета љубов, во овој роман, чекорејќи низ општествениот живот, ги обработува светоста на семејството, неверството во бракот, осаменоста, скршеноста, смртта и темната страна на животот.

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер