English French German Macedonian

„Млади поетски перформанси 2019“

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Веќе три години, Библиотеката со голем ентузијазам започна да го реализира проектот „Млади поетски перформанси“, наменет за млади автори на поетски творби од Пелагонискиот регион, за ученици од 5-9 одделение од основните училишта, ученици од средните училишта и млади на возраст од 18 до 24 години. Целта на проектот е да ги поттикнеме и мотивираме младите литературни творци да пишуваат, да го промовираат и афирмираат своето креативно творештво, за прв пат да се објават во збирка поезија со што ќе им се даде можност да се претстават пред пошироката јавност. Во поттекст на проектот е заложбата за силна и директна стимулација на творештвото на младите автори од нашата земја. Проектот опфаќаше конкурс за доставување на поетски творби, кој беше јавно распишан во текот на 2019 година. Најдобрите и најквалитетните творби кои беа доставени се објавени во оваа заедничка збирка поезија. Во збирката се опфатени над 40 творби кои учестуваа самостојно или со ментори – наставници. Проектот е финансиран од Министерството за култура на Република Северна Македонија, координатор на проектот е м-р Фатма Бајрам Аземовска, соработници во проектот се Илче Стојановски и м-р Зоран Јанакиевски. Настанот се одржа на ден 03.12.2019 година. На следниот линк следат повеќе фотографии https://www.facebook.com/pg/nuub.mk/photos/?tab=album&album_id=10157981684973679&__xts__%5B0%5D=68.ARAMz9Cnn0_mWuzNTO7OiYq7EHQmHfNTYV86cYgjeA3jm1CfZcLnH0-tFS6dSAIggyou15GB0d_PDr_lxEBLJKd70-gnEBqLW51G8DZm7kHaXAbcodix6GGqgtWpLXE96x1oR_61Fx4jtnGVMy00tTcnHtG6aAeY1NEy6GtDPsQmhSapCKzZXbIYeRymrKtf3wTl_X2OssAIoymFEuMHKYoQqIT0Gg6CgjL-75fVZCEjB7ECY_JJ5DfAGIiT4D9K2ARJNVLtbWISjuuR0Iy9aOOn2gvoSPFHqrJltBrLN1l0XA7cg6Qcs-OkOX8L1k6L6FXBzrCv0H6Qm6yKO2Q0vwxvjSRSvUn0zdatNgaMVLYgJqQXZtENJv_Wb2Cyf3sg_f5QNH7T04hc5qHOhfafLbGgNG9p79qWb5dOGIIB-nRhRkv0iRCEkg26gPEIOUFuAx2gm-M&__tn__=-UC-R

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер