English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

Европски ден на јазиците

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

 

Бесплатно запишување на сите ученици во прво одделение

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ПИСМЕНОСТА

 

Оваа година, Меѓународниот ден на писменоста (8 септември) ќе се прослави низ целиот свет под темата "Писменост во дигиталниот свет". Следејќи ги светските трендови во библиотечната дејност, кон оваа глобална акција се вклучува и Националната установа Универзитеска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола со бесплатно зачленување во библиотеката на сите деца запишани во прво одделение од основните училишта во Битола и промовирање на електронски читачи на книги.

Читај повеќе: Бесплатно запишување на сите ученици во прво одделение

   

Потпишани три договори со библиотеки од Полска

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Врз основа на  проект  за меѓународна соработка со библиотеки од Полска, поддржан  од Министерството за култура на Република Македонија, во периодот од  19.08.2017  до 24.08.2017 година потпишани се три договори за соработка на Националната установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола и тоа со: Библиотеката  на Вроцлавската Политехника, Универзитетската библиотека  и Долношлонската јавна библиотека „Тадеуш Микулски“ од Вроцлав - Полска.
Веруваме дека потпишаните договори за соработка со библиотеките ќе придонесат  за развој на нашата инстутуција, зајакнување на врските и размена на

Потпишан договор со Библиотеката  на Вроцлавската Политехника

искуства,  а непосредно ќе поттикне и соработка на  Универзитетот „Св. Климент Охридски“  - Битола со Вроцлавска Политехника и Вроцлавскиот Универзитет од Полска.

Читај повеќе: Потпишани три договори со библиотеки од Полска

   

Учество на битолската библиотека на ИФЛА 2017

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

М-р Јелена Петровска - директор на НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола учествуваше на 83-от конгрес на Меѓународната асоцијација на библиотеки и институции (IFLA) кој од 19-25 август 2017 година се одржа во градот Вроцлав - Република Полска.
Извонредно организиран и поддржан од Националниот комитет на Полска, конгресот беше отворен во прекрасниот амбиент на стогодишната сала со настап на уметниците од Вроцлав кои со мултимедијален пристап ја прикажаа историјата на Вроцлав

Читај повеќе: Учество на битолската библиотека на ИФЛА 2017

   

Одбележување на меѓународниот ден на писменоста

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ  НА МЕЃУНАРОДНИОТ  ДЕН НА ПИСМЕНОСТА
Оваа година, Меѓународниот ден на писменоста (8 септември) ќе се прослави низ целиот свет под темата "Писменост во дигиталниот свет".
Следејќи ги светските трендови  во библиотечната дејност, кон оваа глобална акција се вклучува и Националната установа Универзитеска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола со бесплатно зачленување во библиотеката на сите деца запишани во прво одделение од основните училишта во Битола и промовирање на електронски читачи на книги.

Читај повеќе: Одбележување на меѓународниот ден на писменоста

   

Страница 1 од 89

Сподели на Facebook
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер