English French German Macedonian

Настани

подготвува Фатма Бајрам Аземовска

21 февруари - Меѓународен ден на мајчиниот јазик

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола со низа настани го обележа 21 февруари - Меѓународниот ден на мајчиниот јазик. На ден 21 февруари 2020 година, учениците под менторство на наставниците читаа поетски творби на македонски, албански, ромски, турски, влашки, англиски и француски јазик. На почетокот на настанот директорот на НУУБ „Св. Климент Охридски“ - Битола м-р Бојан Стефановски го истакна значењето од зборувањето и творењето на мајчиниот јазик. Потоа на учениците и менторите им подели благодарници за нивното учество. Во светот денеска се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, кој УНЕСКО го прогласи на 30-тата сесија на Генералната конференција во 1999 година.

Читај повеќе: 21 февруари - Меѓународен ден на мајчиниот јазик

 

Одбележување на денот на мајчиниот јазик

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Во рамки на одбележувањето на Меѓународениот ден на мајчиниот јазик на ден 21.02.2020 година една од активностите беше посетата на децата во градинката „ Пролет“ - Битола . Децата имаа можност да ј слушаат приказни за Бон тон И „Како да се однесуваме во парк“. Голема благодарност до директорката Лидија Тфирст Митревска од градинката „Естраја Овадија Мара“ - Битола, до воспитувачките и негувателките од големите групи за покажаниот интерес како и на библиотекарите Вера Марковска, Јасминка Кочевска и Слободан Пачовски.

Читај повеќе: Одбележување на денот на мајчиниот јазик

   

Литературен конкурс за краток расказ

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

По повод  Осми  Март - Меѓународниот ден на жената, Организација на жени на Општина Битола – Битола и НУУБ „Св.Климент Охридски“ - Битола  по седми пат распишуваат традиционален литературен конкурс за краток расказ.
Право на учество имаат сите автори кои пишуваат на македонски јазик.
Пропозиции:
*Тема – ,,Ако љубов немам, ништо не сум. Љубов си Ти”
*Расказот (во 3 примероци) да е најмногу 3 страници А 4 формат. Се потпишува под шифра и се става во поголем плик.

Читај повеќе: Литературен конкурс за краток расказ

   

Страница 6 од 249

Сподели на Facebook
Барај книга
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер